Basisbekwaam

Met de opleiding Basisbekwaam verwerf je de basiskennis en de basisvaardigheden waarmee je kunt starten als leidinggevende in het onderwijs.

Icon inhoud Inhoud

De opleiding is gericht op het ontwikkelen van je persoonlijk leiderschap en het verwerven van praktische vaardigheden in het leidinggeven aan individuele en een groep leraren. In de opleiding wordt de theoretische kennis verbonden aan de praktijk van het werkveld. Het leren krijgt zin en betekenis door het veelvuldig oefenen met eigen praktijkcasussen. Praktijkgericht onderzoek en werkplekopdrachten vormen de rode draad in de opleiding.

Icon programma Programma

Het programma van de opleiding bestaat uit de zes leerlijnen:

 1. De organisatie inrichten
 2. Richting geven aan de organisatie
 3. Leidinggeven aan het onderwijsprogramma
 4. Mensen ontwikkelen
 5. Ontwikkeling van persoonlijk leiderschap
 6. Werkplekopdrachten en onderzoek

 

Iedere leerlijn bevat literatuur, aandacht voor onderzoek en persoonlijk leiderschap en praktijkopdrachten. De praktijkopdrachten vormen de bouwstenen voor de werkstukken en presentatie waarmee de opleiding wordt afgesloten.

Docenten

 • Hanneke Drost
 • Thérèse Schellekens
 • Martine de Jong

Icon studiebelasting Studie­belasting

De opleiding duurt nominaal één jaar en omvat 420 uur studietijd. Er zijn achttien inhoudelijke studiedagen. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, uitvoeren van praktijkopdrachten, onderzoek en het maken van werkstukken.

Icon toelatingseisen Toelatings­eisen

De opleiding is voor leidinggevenden die functioneren op het niveau van adjunct-directeur en die zich willen registreren als register adjunct-directeur onderwijs (RADO). Daarnaast is de opleiding voor leraren en coördinatoren die een leidinggevende functie op dat niveau ambiëren.

Wat zijn de toelatingseisen?

 • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma.
 • Je beschikt over een geschikte leer-/ werkplek waar de werkplekopdrachten uitgevoerd kunnen worden.

Plaatsing vindt plaats op volgorde van aanmelding.

Icon kosten Kosten

De opleiding kost voor schooljaar 2019-2010 € 6.425,- inclusief diner en Leiderschapstweedaagse. Kosten voor literatuur zijn hierbij niet inbegrepen.

Icon planning Planning

De opleiding start jaarlijks in september. De bijeenkomsten vinden plaats op woensdag van 13.30 – 21.00 uur.
Klik hier voor het rooster schooljaar 2019-2020 (o.v. noodzakelijke wijzigingen).

 

Icon extra-informatie Extra informatie

Registratie bij het Schoolleidersregister en CPION
Het diploma Basisbekwaam levert je vijftien EC’s op. Op basis hiervan kun je je registreren als adjunct-directeur onderwijs (RADO) bij het Schoolleidersregister. De opleiding Basisbekwaam Schoolleider is door het Schoolleidersregister PO officieel erkend. Met het diploma Schoolleider Basisbekwaam kun je worden toegelaten tot de opleiding Schoolleider Vakbekwaam.

Daarnaast is deze opleiding geregistreerd bij de Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs Nederland. Je ontvangt na afronding het diploma Post HBO Nederland en je wordt ingeschreven in het Abituriëntenregister.

     

Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Centrum voor Ontwikkeling:
038 4257620 of mail naar centrumvoorontwikkeling@kpz.nl.