Oriëntatie op leiderschap

Professionals binnen het domein kind en educatie geven dagelijks leiding aan een groep kinderen en werken samen met collega’s. Dit vraagt competenties waarvan er een aantal in de basis overeenkomt met die van een leidinggevende.

Icon inhoud Inhoud

Waarom zou je niet eens onderzoeken of leidinggeven iets voor je is? Het aantal leidinggevende taken en functies in het domein kind en educatie is nog steeds groeiende. Dat is ook logisch, want leidinggeven aan een organisatie is een uitdagende opdracht. Het onderwijs wordt steeds complexer, organisaties worden groter door de samenwerking met verschillende partners en professionals, het beeld van één leidinggevende in een organisatie verdwijnt. Het spreiden van leiderschap is een belangrijk item voor de toekomst.

We bieden potentiële leidinggevenden een traject oriëntatie op leiderschap aan waarmee beter zicht gekregen wordt op de eigen leidinggevende capaciteiten.

Icon programma Programma

Het traject omvat twee bijeenkomsten waarin we je kennis laten maken met theorie, inzichten en vaardigheden met betrekking tot leidinggeven in het onderwijs. Van de deelnemers zal gevraagd worden te reflecteren op eigen ervaringen en deze te verbinden met theorie en op grond hiervan beslissingen te nemen voor het eigen handelen. Reflecteren is voorwaarde om een onderzoekende houding te ontwikkelen.

Onderwerpen:

  • leidinggeven in de context van de eigen organisatie;
  • communicatie en stijlen van leidinggeven;
  • onderwijskundig leiderschap;
  • school en omgeving.

Daarnaast ga je op werkbezoek.

Icon studiebelasting Studie­belasting

De oriëntatie duurt 28 uur. Er zijn twee inhoudelijke bijeenkomsten. De resterende tijd besteed je aan literatuurstudie, het uitvoeren van praktijkopdrachten en het maken van een presentatie.

Icon toelatingseisen Toelatings­eisen

De opleiding is bestemd voor leraren en leidinggevenden in het domein kind en educatie.

  • Je bent minimaal in het bezit van een hbo-bachelordiploma.
  • Je bent werkzaam als leraar, bouwcoördinator of teamleider of in vergelijkbare rol binnen organisaties in de kindervang, sociaal werk of jeugdzorg.

Icon kosten Kosten

Oriëntatie op leiderschap is uitermate geschikt om in een incompany traject te worden uitgevoerd. Bij een incompany traject worden data, kosten en locatie in overleg vastgesteld op basis van een offerte.

Icon extra-informatie Extra informatie

Lerarenportfolio.nl
Deze opleiding is gevalideerd door lerarenportfolio.nl.
Dit is het beroepsregister voor leraren in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs.

Meer informatie
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het Centrum voor Ontwikkeling: 038 4257620 of mail naar centrumvoorontwikkeling@kpz.nl.