OGO Collegetour

12 november

Thema: Lezen vanuit nieuwsgierigheid

De OGO Collegetour is een initiatief van de OGO-Academie (vereniging voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs) in samenwerking met KPZ.

Veel kinderen in de bovenbouw van het basisonderwijs haken af als het om lezen gaat. Het is niet interessant genoeg, gewoon weg saai of kinderen lopen tegen belemmeringen aan, ze komen bijvoorbeeld niet vlot genoeg door een tekst heen om langere teksten aan te kunnen.
Op deze thema avond zal Lorien de Koning, nascholer bij De Activiteit (Landelijk Centrum voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs), met ons de motieven van oudere kinderen om te blijven lezen verkennen. In een mini-college zal zij ingaan op de vraag: ‘Hoe zorgen we ervoor dat leerlingen met plezier de boeken erbij pakken en de teksten induiken?’

In OGO-klassen gaat het anders, er wordt gewerkt vanuit actuele kwesties, zoals op dit moment: de voelbare gevolgen van klimaatverandering. Begin september raasde de eerste orkaan van dit seizoen over de Bahama’s. Het was de zwaarste orkaan in de geschiedenis van deze tropische eilandengroep. Het leed is niet te overzien, de ravage enorm. Nog nooit begon het orkaanseizoen al zo vroeg en zo hevig. Wat is de invloed van de mens op deze natuurrampen? Volgens Trump is klimaatverandering een verzinsel en slecht voor de economische groei…
Uitgangspunt hierbij is dat leerlingen actief en intensief meebepalen wat zij lezen en schrijven en hoe precies. Wat is er voor nodig om deze kwestie te begrijpen en een eerlijk standpunt in te nemen. De thema’s en onderwerpen worden van de leerlingen, waardoor de betrokkenheid toeneemt. Door goed aan te sluiten bij de verhalen van leerlingen en daar een ‘schepje bovenop te doen’ vanuit relevante taaldoelen, brengt de leerkracht, plezier, motivatie en resultaat bij elkaar.

Marije Heijkoop (leraar groep 5) en Wiebe Steenstra (leraar groep 8) zijn twee van ervaren leraren in Ontwikkelingsgericht Onderwijs en werkzaam op de Regenboog in Ridderkerk waar altijd vanuit interessante thema’s wordt gewerkt. Zij zetten veel in op lezen bij je onderzoeksvraag, bronnenonderzoek doen en dus gaan lezen omdat je iets wilt weten. Hoe zij dat opzetten en om welke lees- en schrijfactiviteiten het gaat? Dat presenteren zij op deze avond.

PROGRAMMA

18.45 uur      Inloop met koffie en thee
19.00 uur      Opening
19.10 uur       College door Lorien de Koning
20.00 uur     Pauze
20.20 uur     Praktijkpresentatie door Marije Heijkoop en Wiebe Steenstra
21.00 uur      Afsluiting door Lorien de Koning
21.15 uur       Einde programma

Deelname aan de OGO Collegetour is kosteloos.

 

Delen

Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon Google Plus icon