Digitale Geletterdheid

In het onderwijs van de toekomst hebben digitale vaardigheden een belangrijke plaats; hierover is iedereen het inmiddels eens. In de huidige curricula van basisscholen is er echter nog relatief weinig plaats voor digitale geletterdheid door alle bestaande niveau-eisen op de traditionele gebieden zoals taal en rekenen. Schoolteams werken hard om de ‘21st century skills’ in hun onderwijs te integreren maar zien door de bomen soms het bos niet meer. Vele websites, apps en plug-ins strijden om aandacht en de licenties vliegen je om de oren. Deze keuzes maken vraagt veel van professionals: probleemoplossend, kritisch en creatief denkvermogen maar ook de openheid voor ervaringen en het lef om het denken in handelen om te zetten.

Icon inhoud Inhoud

Hoe maak je leerlingen digitaal geletterd is eigenlijk de basisvraag. KPZ staat bekend om haar kwalitatief hoogstaande aanbod en kiest daarom liever voor aanbod met wetenschappelijk onderbouwde inhoud, dan voor het volgen van commerciële trends. SLO ontwikkelde een handboek digitale geletterdheid in de deelgebieden: ICT basisvaardigheden, informatievaardigheden, mediawijsheid en computational thinking. Dit handboek vormt de fundering onder het KPZ aanbod digitale geletterdheid.

Icon programma Programma

KPZ biedt deelnemers workshop(s) aan waarin je kennis kunt opdoen, kennis kunt aanvullen en/of je vaardigheden (door)ontwikkelen. Het doel is het aanbieden van een laagdrempelige en flexibele kennismaking op het gebied van de vier digitale geletterdheden waar je je eigen maatwerk professionaliseringsaanbod samenstelt door workshops te selecteren en combineren. Daarnaast kun je kiezen voor procesbegeleiding. Dat wil zeggen maatwerk ondersteuning bij het implementeren van de digitale geletterdheden in jouw school.

KPZ gelooft in de integratie van digitale geletterdheden in het bestaande curriculum waardoor de onderdelen die jouw school al (onbewust) doet expliciet worden gemaakt en eventuele hiaten worden aangevuld. Hierdoor ontstaat er een bewuste vorm van digitale geletterdheid binnen de eigen professionele identiteit van het hele team (digibeet tot digicoach). Er vallen geen kant en klare oplossingen, apps of websites te verwachten, omdat wij geloven dat deze vervolgens niet kunnen passen in elke hoek van de organisatie. Een applicatie maken die niet wordt gebruikt is zonde van de energie en het budget.

Digitale Geletterdheid Workshops

  • 0: Nulmeting
  • 1: ICT basisvaardigheden
  • 2: Informatievaardigheden
  • 3: Mediawijsheid
  • 4: Computational Thinking

 

Icon studiebelasting Studie­belasting

De workshops Digitale Geletterdheid zijn gemaakt op basis van Learning by Doing en gepersonaliseerd leren. Er is dus geen sprake van verplichtingen, huiswerk, portfolio’s of een bepaalde volgorde.

Icon toelatingseisen Toelatings­eisen

Er is geen toelatingseis en de opzet is zelfs zodanig dat je door vaker mee te doen meer leert. De investering is dan ook gelijk aan de duur van de bijeenkomst.

Icon kosten Kosten

De kosten voor deelname zijn € 99,- per persoon per workshop. Indien je meerdere workshops wil bijwonen, dan krijg je een korting van 10% bij het volgen van twee workshops en 20% bij het bijwonen van drie of vier workshops. Een combinatiepakket van alle vijf workshops kost dan slechts € 396,-.