Lezing: Marie-Louise van Ruiten ‘Betekenisvol leren in groep 3’

10 mei

Uitnodiging voor de Verdiepingsbijeenkomst netwerk Specialist Jonge Kind 10 mei 2019 met gastspreker Marie-Louise van Ruiten

Betekenisvol leren lezen in groep 3

Marie-Louise is werkzaam op de Gelderlandschool in Den Haag in groep 3 met 80% anderstalige leerlingen. Deze doelgroep leerlingen leren lezen is een geweldige uitdaging. In samenwerking met De Activiteit en DVS De Volgende Stap is een prachtige documentaire gemaakt over betekenisvol leren lezen in haar groep 3. Marie-Louise is een enthousiaste en bevlogen leraar, die graag haar ervaringen wil delen en laat zien hoe het ook anders kan!

Filmbeelden tonen hoe het leesonderwijs in de eerste maanden in haar groep 3 eruit ziet. Wij kijken op 10 mei mee in haar klas. Marie-Louise neemt de kinderen mee in het thema ‘Dieren’ en bouwt samen met de groep spelverhalen op, zoals: “wat is jouw lievelingsdier?”, “welke dieren wonen in Sesamstraat?”, “welke dieren zagen wij op de kinderboerderij?” en “hoe verzorgen wij onze zieke poes?” Deze spelverhalen vormen de basis voor het leesonderwijs. Deze verhalen worden gespeeld, verteld, geschreven en gelezen. Allerlei boeken worden vanaf dag één samen gelezen en ook zelf gelezen. De leerkracht sluit aan op het instructieniveau van elke leerling, door als deelnemer aan betekenisvolle lees- en schrijfactiviteiten ‘Het ijzer te smeden als het heet is’. Precies dat toevoegen wat de leerling nodig heeft!

Om vast in de stemming te komen hierbij de trailer:

Het is gemaakt door Marie-Louise van Ruiten, Bea Pompert en Tineke van de Giessen

Kosten:

50 euro per deelnemer
De lezing is gratis voor deelnemers van het netwerk Jonge Kind specialisten
Aanmelden voor deze lezing kan via deze link

 

Delen

Facebook icon Twitter icon LinkedIn icon Google Plus icon